среда, 6 января 2010 г.

Слава Ісусу Христу,дай Бог з Святвечором!

Слава Ісусу Христу,дай Бог з Святвечором!Дай Боже іншого дочекати,в щасті,здоровї,достатку!
З такими словами починається Святвечір в українській родині.Всі приготування позаду,і ми всією сімєю накриваємо столи,готуємо гарячі вареники і біжимо на річку вмиватися в холодній водичці,яка в такий день лікувальна. В хаті,чекає господар чи господиня,ми з оберемками сіна, з дідухом дружньо вриваємось до кімнати,вітаємось і дідуха в куток,сіно на підлогу і чекаємо,поки вся сімя збереться. Господар бере якусь баночку,в якій шелуха цибулі і горящі вуглі,щоб диміло,і обходить тричі сімю,молячись,щоб відігнати від нас всяку нечисть. Потім помолившись всі садяться до столу.12 страв,мінімум випивки,розмов лишніх. Вся худоба,птиця,собаки ,коти також отримують свою трапезу разом з господарями.
Після вечері дітлахам в сіно на підлозі,кидали горіхи,ми завзято його там шукали. Потім колядували і вночі вже йшли в церкву.
Сіно убиралось 9 січня до сходу сонця,завжди це робили дідусь з бабусею.
Таким було моє дитинство і молодість.Зараз,живу в містечку,яке й половини того всього незнає..Хоча в нас велика родина,але насвятвечір вимагають від мене розповідей про наші сільські Святвечрори.Їм дуже цікаво і приємно,що я все це знаю. і вмію.Тому завжди розказую і знову повертаюсь в дитинство...Бачу рідних..сумую за дідусем і бабусею,яких на жаль нема....
Ось так,коротко.
З Різдвом усіх!!!!!!!!!!!
Себе з Днем народження!

4 комментария:

  1. З Різдвом Христовим! і з Днем народження!!! :)) Дай Боже тобі щастя!!
    а в мене є мрія - зустріти Різдво на Західній Україні, адже у вас традиції ще хоч трішки збереглися і це дуже цікаво і гарно :)

    ОтветитьУдалить
  2. З Різдвом тебе і твою родину, щастя вам і злагоди!! А особисто новонародженій бажаю міцного здоров'я!!

    Розумію твоїх дітей - я сама із задоволенням прочитала про Святвечори із дитинства :)

    ОтветитьУдалить
  3. Дякую дівчатка . І вас з різдвом всіх.
    Ну що наступне Різдво на зх Україні празнуватимемо? запрошення вже є.Перше і невідхильне:)

    ОтветитьУдалить