суббота, 9 января 2010 г.

Дещо про різдвяні традиції...

полазивши в свята по форумах і блогах,я зрозуміла,що багато,хто мало що знає,що відбувалось на Різдвяні свята в давнину і років так 10-15 назад...Оскільки,я родилась в колисці української релігійності,то свята ці всі відзначались з великою любовю і трепетом.Зараз вже не так,а в часи мого дитинства все було дуже гарно.
якщо вам цікаво.то почитайте трохи моїх сумбурних мемуарів:)
Новий рік ніхто в селі не відзначав і не вважав ніяким святом.Хто хотів,той міг, але з цього не робили ніякого культу.А от всі релігійні свята,це було на першому місці.
6 січня-Святвечір.строгий піст(яписала)
7січня Різдво,можна колядувати,це офіційний заробіток для дітей,хто більше наколядує,той щасливіший:) Зими тоді були,як треба, а враховуючи що виросла я в Прикарпатті,місцевість у нас гориста,ох налазились ми,від хати до хати ,горлаючи Нова радість стала... В місті Вифлеємі.То ж треба було перепочити, перевести подих,що гарно відколядувати,щоб потім не говорили по селу,що погано колядували,що грошей лише хотіли і т.д. Приходили додому затемна,зважаючи що то зима,дні короткі ще,то годинка 7-8 вечора,хто мав можливість то довше.Мокрі,грязні,замрзлючі,ми рахували свою "виручку" Це було щастя,це був кайф,адже ніхто не мав до них права,мама не могла забрати:)
В той день ходили вертепи,яких я в дитинстві страшенно боялась.Особливо отих жидів,чортів,сур і смерті.мамцю,то було щось з чимсь. І хоч знала,хто за тою маскою ховається,всерівно страх оповива і паралізував все тіло:)
ходили церковні колядники,які колядували у фонд церкви.Зараз це так само робиться,бо це також гарний заробіток для церкви:)
8- Марії і св.Родини
9 Степана -ці дні,ходили до знайомих,друзів,родичів в гості.обовязково з колядками.
13 січня вечором,дітлахи знову ходили колядувати,але вже у супроводі інших дітей,або когось зі старших,бо то темно вечером. Колядували,спеціально до Старого нового року приурочені колядки Старий рік минає(2) Новий наступає("2) Таку колядку колядува Ігор Богдан,якщо хтось памятає:)
18 січня Щедрий вечір,вечеряли,знову строгий піст,після вечероі ми знову йшли колядувати,востаннє.
19Йордан
20 Івана і все,свята отим закінчувались.
Колядувати ходять дітлахи від 6 до 12-14 років.Ну тут вже,кому як совість і виховання позволяє.Багато,хто соромився вже чуть постарше йти:)
А коли вийшли з віку колядників,то просто компаніями ходили колядждувати один до одного,до самотніх людей,до знайомих.Часом просто відколядували,повіншували і йшли далі,часом заходили в хату і починалась біганина,як оту ораву накормити напоїти і розсадити за столом:)
Було весело,гарно і зараз ностальгія за отим,дійством.
Часи проходять,люди все менше дотримуються традицій і цінять їх. Сучасна молодь,не бажає всього цього, не усвідомлюючи,чого вони себе позбавляють. Спогадів не буде,окрім того, хто більше випив чи щось в цьому родів. бо бачу,що на цьому рівні все це й зависло.сумно....
ну ось так ,коротко про головне:)

1 комментарий:

  1. Мар"янко, дуже цікаво і дуже сумно, що ми не притримуємось традицій, втрачаємо.. :((

    ОтветитьУдалить